شستی با عملگر قارچی چیست؟
پوش باتن در واقع یک سوئیچ ساده می باشد که برای کنترل برخی از فعالیت ها یا اعمال فرمان مورد استفاده قرار می گیرد. در مدارهای دارای کنتاکتور، اغلب برای دادن فرمان لحظه ای شروع به کار و یا قطع و همچنین تغییر حالت مدار از آن استفاده می شود.
با وارد کردن فشار به شستی تمام کنتاکت ها تغییر وضعیت می دهند و با حذف فشار وارد شده به آن دوباره به حالت اول بر می گردند. معمولاً از شستی های به رنگ قرمز به عنوان قطع کننده و از رنگ مشکی یا سبز به عنوان استارت در مدار استفاده می شود.
شستی چیست و چه کاربردی دارد؟
شستیها در دو نوع استارت و استاپ و کلید امرجنسی قارچی در صنعت مورد استفاده قرار میگیرند. یکی از موارد استفاده از این شستیها برای تابلوهای برق صنعتی جهت راهاندازی موتور (شستی استارت) و قطع کننده (شستی استوپ) است.
در واقع شستی یا پوش باتون به عنوان تجهیزات فرمان هستند که تحریک آنها با دست انجام میشود شستیها جهت فرمان قطع و وصل مدار به کار میروند؛ معمولاً برای فرمان وصل مدار از رنگ سبز شستی با کنتاکت باز استفاده میشود و همچنین برای فرمان قطع مدار از رنگ قرمز و با کنتاکت بسته استفاده میشوند. در صورتی که از فرمان قطع و وصل در یک شستی استفاده شود به عنوان شستی استارت استوپ دوبل شناخته میشود.
شستی قارچی/ پوش باتن قارچی
پوش باتن قارچی که به اصطلاح emergency push button نیز گفته می شوند. یک شستی با عملگر بزرگ و قارچی شکل می باشد و مکانیزم عمل آن طوری می باشد که به سرعت و بدون نیاز به دقت بالا و حتی با پرتاب اشیا تحریک شود.
شستی قارچی نیز همانند شستی های عادی در رنگ ها و مدل های مختلف ساخته شده و در موارد غیر اضطراری نیز استفاده می شوند. پوش باتن قارچی غیر قفل شو و بدون چراغ با رنگ های غیر از قرمز، در تأسیسات به عنوان شستی های عادی نیز استفاده می شوند.
نمونه ی بارز استفاده از این شستی ها، مدارهای کنترل با دو دست است. در مواردی که باید از ماشین های خطرناک فاصله گرفته و مطمئن شویم که هیچ قسمتی از بدن در محدوده ی خطر باقی نمی ماند، از روش فرمان با دو دست استفاده می شود.
در این موارد معمولاً دو شستی قارچی بدون چراغ، غیر قرمز و غیر قفل شو با فاصله ی مشخص و دور از محیط خطرناک قرار داده می شود. این فاصله باید به گونه ای باشد که یک شخص نتواند هر دو شستی را با یک دست تحریک کند.
کلید قارچی چگونه عمل می کند؟
کلید قطع اضطراری بعد از فشار دادن، قفل میشود و میتواند بسته به سطح امنیت، با کشیدن کلید قرمز به بیرون یا در نوعی دیگر با چرخاندن کلید قرمز، به حالت اولیه خود برگردد. کلید قطع اضطراری باید طوری طراحی گردد که اپراتور دستگاه، بلافاصله در مواقع اضطراری بتواند از آن استفاده کند.
برای مواقع نگهداری از دستگاه، کلید اصلی دستگاه باید خاموش باشد و در برابر دوباره روشن شدن، قفل باشد. معمولاً همراه با کلید قطع اضطراری، تجهیزات توقف اضطراری دیگری هم استفاده میشود که شرایط مناسب را برای ایجاد قابلیت اطمینان بالاتر، برآورده میکنند. به طوری که دستگاه نمیتواند به خودی خود بعد از کشیده شدن کلید قرمز به حالت وصل، دوباره شروع به کار کند.
انواع شستی استارت استوپ
- فشاری
- سلکتور سوئیچ
- شستی قارچی
- شستی های کلیدی
- شستی استارت استاپ
- دکمههای فشاری اضطراری
مدل و نوع تیغه کلید قارچی چیست ؟
دو نوع تیغه بر روی کلیدها سوار می شوند [NO (در حالت عادی تیغه باز) و NC (در حالت عادی تیغه بسته)] منظور از حالت عادی، زمانی است که شستی کلید تحریک نشده باشد. معمولاً کلید استارت کلیدی است که در آن از تیغه باز استفاده می شود و مسیر در حالت عادی در آن قطع است و با فشردن شستی تیغه متصل شده و مسیر جریان برقرار می شود.
کلید استاپ بر عکس کلید استارت است و از تیغه NC در آن استفاده می شود. کلید قارچی همانند کلید استاپ می باشد. اما با این تفاوت که مسیر اصلی برق ورودی به دستگاه را قطع و یا وصل می کند در صورتی که یک کلید استاپ تنها برای یک تجهیز استفاده می شود.