آژندبرق – نمایندگی "انحصاری" CNTDAjandbargh- CNTD

شماره پشتیبانی

09134050598

سپاس بابت اینکه آژندبرق را انتخاب کردید. احتراما با توجه به نوسان قیمت‌ها لطفا قبل از خرید و جهت گرفتن تاییدیه قیمت و سفارش با شماره‌های 09375665191 – 02133943218 تماس حاصل نمایید.

عیب یابی التراسونیک

در دنیای امروز که صنعت و تکنولوژی در کنار یکدیگر حرکت می‌کنند، نظارت دقیق و مداوم بر سلامت تجهیزات صنعتی، از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است. یکی از پیشرفته‌ترین روش‌های اطمینان از عملکرد درست قطعات حساس، روش عیب‌یابی التراسونیک یا UT است. این تکنیک، با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بسیار بالا، امکان شناسایی عیوب سطحی و زیرسطحی را بدون هیچگونه تخریب و آسیب به ماده فراهم می‌کند. طبق آمار معتبر منتشرشده در سال ۲۰۲۵، بیش از ۶۵٪ از صنایع پیشرفته در پایش کیفیت قطعات فلزی خود از تست التراسونیک بهره می‌برند، چرا که این روش یکی از دقیق‌ترین روش‌های آزمون‌های غیر مخرب (NDT) محسوب می‌شود.

 

روش عیب‌یابی التراسونیک چیست؟

در تست التراسونیک، امواجی با فرکانس بالا و دامنه کم توسط یک پراب مخصوص به داخل قطعه ارسال می‌شود. پراب که براساس اثر پیزوالکتریک عمل می‌کند، این امواج را ایجاد کرده و پس از برخورد با ناپیوستگی‌ها یا عیوب داخلی، موج بازتابیده شده را دریافت می‌کند. بازتاب امواج، اطلاعات ارزشمندی درباره محل و اندازه نقص‌ها در اختیار اپراتور قرار می‌دهد. فرکانس امواج مورد استفاده معمولاً بین ۰.۱ تا ۵۰ مگاهرتز است و بسته به کاربرد صنعتی، فرکانس‌های ۲ یا ۴ مگاهرتز رایج‌ترند.

 

آنالیز Acoustic Emission در عیب‌یابی تجهیزات

در مانیتورینگ تجهیزات صنعتی، آنالیز Acoustic Emission به بررسی امواج صوتی و فراصوتی تولیدشده در حین کارکرد دستگاه‌ها می‌پردازد. دستگاه‌های مدرن، نه تنها امکان شنود این امواج را فراهم می‌کنند، بلکه با ذخیره شکل موج و تحلیل طیف فرکانسی، امکان بررسی دقیق‌تر عیوب احتمالی را نیز فراهم می‌آورند. این فناوری، به ویژه در شناسایی روند تغییر شدت صوت در طول زمان پایش اهمیت بالایی دارد.

 

تقسیم‌بندی امواج آلتراسونیک در مراقبت وضعیت

براساس فرکانس تحلیل‌شده، آنالیز Acoustic Emission به دو بخش تقسیم می‌شود:

آنالیز آلتراسونیک: امواجی با فرکانس بالاتر از ۲۰ کیلوهرتز، جهت شناسایی عیوب داخلی و ترک‌های ریز.

آنالیز صوت: امواج با فرکانس کمتر از ۲۰ کیلوهرتز، برای شناسایی ناهنجاری‌های مکانیکی یا نشتی‌های داخلی.

هر دو بخش، به صورت مکمل در فرآیند تشخیص عیوب عمل می‌کنند و در مواردی نیز ریشه‌های مشترکی دارند.

 

کاربردهای تست التراسونیک

روش التراسونیک در صنایع مختلف کاربرد گسترده‌ای دارد. این کاربردها شامل موارد زیر است:

عیب‌یابی سطحی و زیرسطحی قطعات حساس مانند روتور ژنراتورها و بدنه توربین‌ها.

ضخامت‌سنجی لوله‌ها و مخازن به منظور بررسی خوردگی یا سایش داخلی.

اندازه‌گیری خواص مواد همچون مدول الاستیک و سرعت انتشار صوت در ماده.

مانیتورینگ زوال تجهیزات در صنایع نیروگاهی و پتروشیمی.

تشخیص ترک‌های ناشی از خزش یا خستگی در قطعات حیاتی صنعتی.

به عنوان نمونه، در نیروگاه‌های برق، با استفاده از تست UT می‌توان زوال تدریجی درام‌های بخار و لوله‌های تحت فشار را در مراحل اولیه شناسایی کرد و از خرابی‌های بزرگ جلوگیری نمود.

 

مزایای تست التراسونیک

این روش، در مقایسه با سایر روش‌های NDT، مزایای قابل توجهی دارد:

عمق نفوذ بالاتر در شناسایی عیوب نسبت به سایر روش‌ها.

دسترسی تنها به یک طرف قطعه جهت تست.

امکان کاربرد چندمنظوره در عیب‌یابی و ضخامت‌سنجی.

عدم محدودیت در نوع ماده مورد تست، مانند فلزات، پلاستیک‌ها و سرامیک‌ها.

برای مثال، در خطوط لوله گاز شهری، تست التراسونیک بدون نیاز به برش یا تخریب خط لوله، ضخامت باقی‌مانده دیواره‌ها را مشخص کرده و زمان مناسب برای تعمیرات پیشگیرانه را تعیین می‌کند.

 

معایب و محدودیت‌های تست التراسونیک

اگرچه این روش بسیار قدرتمند است، محدودیت‌هایی نیز دارد:

نیاز به سطح مناسب و صاف جهت کاربرد صحیح پراب.

وابستگی به مهارت اپراتور در تفسیر نتایج.

احتمال عدم شناسایی عیوب خطی موازی با جهت موج.

نیاز به آماده‌سازی استاندارد سطح قطعه و استفاده از کوپلانت.

برای نمونه، در قطعاتی با سطح زبر یا ناهموار، دقت تست ممکن است کاهش یابد و به اپراتوری با تجربه بالا نیاز باشد.

 

روش‌های پیشرفته تست التراسونیک

برای بهبود دقت و کارایی، روش‌های پیشرفته‌ای توسعه یافته است:

Phased Array Ultrasonic Testing: این تکنولوژی، با استفاده از چندین سنسور کوچک و تولید امواج صوتی متمرکز، امکان اسکن سریع و دقیق در زوایای مختلف را فراهم می‌کند.

EMAT (Electromagnetic Acoustic Transducer): تکنیکی برای تولید و دریافت امواج صوتی بدون نیاز به کوپلانت.

برای مثال، در ارزیابی محل جوش‌های مخازن تحت فشار، استفاده از روش phased array باعث کاهش زمان تست از چند ساعت به کمتر از یک ساعت شده است.

 

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا